Konstutställning med Erik Lundgren 26/10-22/12, 2024

Konstutställning med Erik Lundgren 26/10-22/12, 2024

Välkommen på konstutställning på Macken i Finntorp. Vernissage lördag den 26 oktober kl. 12-16. Passa på att träffa Erik och se hans fantastiska verk!

Erik Lundgren (f. 1992)

Åren 2017-2020 studerade jag klassisk teckning och måleri på Florence Academy of Art, där även jag själv allteftersom började undervisa. Våren 2022 medverkade jag på Galleri Backlunds vårutställning i Göteborg. Efter det har jag bott i Florens och fördjupat mig i mitt hantverk och konstnärskap. Nu bor och verkar jag i Stockholm.

Jag bildar och målar berättelser. Berättelser vars ämnen och teman behandlar den verksamma människan, i hennes bemödanden, begär, uppsluppenhet, sorg, lek och

allvar. Motiven härrör från historien, litteraturen och min egen omgivning. Dessa fantasikompositioner är en sammansättning av verklighetsintryck och inbillade syner,

minnet av det en gång sedda och upplevda i förskjutning mot det uppdiktade och symboliska. 

Jag eftersträvar en enkelhet i uttrycket, en summarisk helhetsverkan, i förening med detaljkära ögonblick. En verkan av både monumentalitet och intimitet. I överensstämmelse härmed försöker jag låta gestalterna höja sig över det individuella, och samtidig skildra både individer och typer. Att med en sinnebildlig framställning ge en övertidslig verkan, vidgande skildringen av handlingens gränser till något mera allmänmänskligt.

Jag målar i olja. Främst för den rika spännvidd vad gäller dess formbildande och djupverkande egenskaper till följd av den variation föredraget tillåter, om den så läggs

upp i kraftig relief, i vilken penseldraget tecknar sig eller i tunt genomskinliga skikt. Jag river min egen färg. Den dagliga förbindelsen med och behandlingen av ett begränsat råmaterial, beredandet av några få pigment och renandet av olja, ger en intim kännedom om dess beskaffenhet och påverkan. Det är för mig ett levande hantverk där varje tavla strävar att avvinna tekniken nya verkningsmedel.

Min förhoppning är att dessa bilder inte endast verkar roande och berättande, utan också genom hjärtats allvar, kan förmedla något av emotionell sanning.

2024-10-10 15:59
Tillagd i varukorgen